Visit Söderköping - turism

Hem / Visit Söderköping / Sankt Anna skärgård / Artikel - Paddla kajak i St Anna skärgård

Paddla kajak i St Anna skärgård

Sankt Anna skärgård ligger mitt i Östgötaskärgården och sträcker sig från Aspöja i norr till Södra Finnö i söder. Kuststräckan är känd för sina många naturreservat och tusentals öar och vikar. Artikel skriven av Lina Skandevall

Foto: Bilden visar en gul kajak vid strandkanten på ön i Sankt Anna skärgård

Paddla kajak i Sankt Anna skärgård

I år drömmer vi om solvarma klippor, glittrande hav, rökt flundra och ljusa sommarkvällar - i Sverige. Söderköpings kommun erbjuder en fantastisk skärgård med mängder av små öar där du enkelt kan hitta ditt eget lilla paradis.

S:t Anna benämns ofta som den ultimata skärgården för kajakäventyr tack vare dess grunda vatten, de tusentals öarna och de många fågel- och sälreservaten. I alla fall om du vill ha magiska naturupplevelser för dig själv eftersom många båtar har svårt att leta sig in mellan de små öarna. Vi har tagit oss till Mon med siktet inställt på S:t Annas skärgård för att första gången på egen hand paddla ut bland kobbar och skär under en av sommarens första riktigt varma dagar.

Att paddla havskajak passar de flesta – det går snabbt att ta sig fram och med tanke på mängden öar du har att välja mellan i S:t Anna går det alltid att vila upp sig en stund på en ö med lite fika innan du paddlar vidare. Eller så paddlar du bara ut en kort bit och satsar på en dag med sol och bad – på en alldeles egen ö. Fördelen med så många öar är dessutom att även om det blåser en del till havs så är det lätt att hitta lugna vatten.Vi tar oss längs kala klippor och grönskande öar där vi vid flera tillfällen får besök av nyfikna får som följer våra paddeltag från klipporna. Efter någon timme när vi bekantat oss med kajakerna lägger vi till vid en liten ö och äter medhavd lunch – en Skagenbaguette från ett lokalt kafé i Söderköping. Ju längre ut vi tar oss desto tydligare märks hur de lummiga öarna byts ut mot betydligt kargare öar. Vissa är så låga att vi ser över dem från kajaken.

Miljön är lika häpnadsväckande som vacker och vattnet klart med friskt sjögräs och alger som välkomnar oss varje gång vi går iland. Det är också därför fåglarna trivs så bra – här finns gott om mat att äta. Vid var och varannan ö ser vi skyltar om fågelreservat.

Tältplatsen tar inte lång tid att hitta. Mellan ett par öar hittar vi lä, en stor badklippa och vackra ekar och fruktträd som tyder på tidigare bebyggelse. Men nu är ön vår. I alla fall för en natt. Sommaren är fortfarande ung och ekarnas skira grönska och doften av liljekonvaljer som luktar ända in i tältet gör att vi känner att vi verkligen suger i oss av en av sommarens första riktigt vackra kvällar. Efter middagen tar vi oss på upptäcktsfärd och ön visar sig ha en utsikt som sträcker sig över många öar. Där möter vi solnedgången.

Dagen efter vaknar vi till en klarblå himmel. Vi har ingen brådska tillbaka och lägger oss och njuter av solen i några timmar innan vi tar sikte mot Mon igen. Väl på plats njuter vi av en stärkande lunch på Mons Båthus med lugn i själen, vackra naturupplevelser och lungorna fyllda av frisk skärgårdsluft.

 

 

FAKTA KAJAK I ST ANNA:

Ta dig hit:
Vi utgick från Mons Skärgårdsby, som ligger cirka 40 km från Söderköping. Följ väg 210 mot St Anna och Norra Finnö, ta av till vänster när du ser skyltarna till Mon.

Hyr kajak här:
Vid Mons Skärsgårdsby finns Kajakparadiset med ett stort utbud av kajaker, guider och även möjlighet att hyra tält och annan utrustning: www.kajakparadiset.se

Tyrislöt (längst ut på väg 210) och St Anna Kajak är också en bra utgångspunkt eftersom du kommer långt ut i havsbandet: www.stannakajak.se

Stegeborg (värt ett stopp i sig med sin anrika historia och vackra utsikt från restaurangen) har också uthyrning av kajaker och ligger närmast från Söderköping: www.stegeborg.se

 

Paddla till:

Södling´s på Missjö, två kilometer från Tyrislöt och tolv kilometer från Mon är öppet året om. Här kan du övernatta under enkla förhållanden och äta gott - förbokning krävs! www.sodlings.se
Hamna är en bra tältplats i skyddad vik, en bit ut från Tyrislöt.
Kupa Klint är en vårdkase som förr användes för att elda och varna för fara, den står strategiskt placerad på en av S:t Annas högsta punkter och är utmärkt att paddla till för att möta solnedgången.
Intill Kupa Klint ligger ön Mansö där det finns både utedass och sopmaja.
Sandsänkan ligger en bra bit bort på gränsen mellan St Anna och Gryts skärgård men här finns en sälkoloni etablerad sedan några år. Hit går även guidade turer med båt från Fyrudden

Fråga alltid kajakuthyraren om bästa tips och vilket håll vinden blåser för att inte missa några smultronställen på vägen!


TIO TIPS INFÖR KAJAKTUREN:

1. Paddling passar de flesta. Du kan glida fram i sakta mak eller köra betydligt hårdare träningspass – det väljer du helt själv. Kajakerna är stabila och väl du sitter på plats är det enkelt att ta sig fram, inte minst med tanke på att du styr ett roder med hjälp av dina fötter.
2. Känner du dig osäker kan du hyra en guide i någon timme för att lära dig grunderna. Oavsett ska du fråga allt du är osäker på innan du ger dig ut på äventyr.
3. Packa gärna i påsar! IKEA-kassar är utmärkta. Kajaker rymmer mycket packning men allt ska tryckas in genom ganska små hål.
4. Allt är väl förslutet i kajaken så du behöver inte oroa dig över att packningen blir blöt även om du skulle råka välta. Däremot är det alltid bra att packa ett ombyte och tändstickor etc i vattentäta påsar för att undvika fukt.
5. Var noga med att packa med dig mobil och mobilladdare – även om du får med dig ett sjökort så är öarna svårorienterade. Men täckningen till havs är bra och kartfunktionen i mobilen hjälper dig på vägen.
6. Ta med dig varma kläder, gärna vindtäta. Vädret är föränderligt på sjön.
7. Ett par gympaskor för att utforska öarna räcker, alternativt ett par flipflop/badskor att ha på fötterna när du kliver ur kanoten.
8. Ta med dig mycket dricka och energi! Inte minst om du skulle råka paddla vilse.
9. Om du ska övernatta – se över att vädret ser bra ut även påföljande dag. Du kommer hem även i kraftig vind men är du ovan kan vågorna kännas lite läskiga och vinden gör det tyngre att paddla.
10. Se över vart du får gå i land och kom ihåg att se över eldningsförbud. Du får heller inte elda på klipphällar. Lämna platsen utan spår från din vistelse och ta med dig soporna tillbaka.