Kommun och Politik

Hem / Kommun och Politik / Trygg och säker / Beredskapsveckan

Beredskapsveckan 22-28 september 2025

Beredskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som initieras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Kampanjens syfte är att öka människors egen beredskap inför olika typer av kriser i samhället och i yttersta fall vid krig. Beredskapsveckan infaller alltid vecka 39 och har ett utvalt tema för varje år. 

Tema " Du är en del av Sveriges totalförsvar"

Under åren 2025 och 2026 kommer temat för Beredskapsveckan att vara "Du är en del av Sveriges totalförsvar".

Genom att du har en bra hemberedskap minskar du trycket på samhällets resurser i början av en kris. Rekommendationen är att du ska vara förberedd så du klarar dig i minst en vecka. Hur väl förberedd är du? 

  • Här hittar du mer information om årets planering för beredskapsveckan och vad som händer dag för dag. Planeringen kommer fyllas på allt eftersom.

    Planerade aktiviteter

    Onsdag 24:e september

    • Information av Försvarsmaktens skolinformatörer kommer ske till Ramunderskolans niondeklassare om totalförsvar och mönstring

    Torsdag 25:e september 

    • Kom och lyssna på politikersamtal kring totalförsvarsfrågor och krisberedskap i Norrköpings kommun, lokal Hörsalen. Tid ännu oklart. Företrädare från MSB närvarar och du kan lyssna till en kostnadsfri föreläsning av folkbildaren och beredskapsexperten Patrick Sellman. E.ON medverkar för att föreläsa om krisberedskap ur ett energiperspektiv. Från Söderköping närvarar kommunens två beredskap- och säkerhetssamordnare, Desireé Blichfeldt & Martin Hedlund samt säkerhetschef Jonas Fredriksson tillsammans med motsvarande funktioner från Norrköpings Kommun. 

    Lördag 27:e september mellan kl: 10:00-16:00

    • Kom och provsmaka det vinnande kocklaget "Het som chilis" krisrätt som kommunens kostenhet lagar utan el, på stekhäll mellan klockan 11:00-15:00 på Hagatorget.
    • Passa även på att prata krisberedskap med kommunens två beredskap- och säkerhetssamordnare, Desireé Blichfeldt & Martin Hedlund, beredskapsstrateg Axel Almgren från Norrköpings kommun samt Håkan Dahm från Länsstyrelsen Östergötland.
    • Denna dag kommer du också kunna träffa flera representanter från andra aktörer som MSB; Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten genom Hemvärnet, Polisen, kommunens krisstödsorganisation, Räddningstjänsten Östra Götaland, Smart Bevakning, Östgöta Bilkår, Lottakåren, FRG; Frivilliga resursgruppen och SPF Seniorerna.
    • Du kan även att bidra till samhällsnyttan, genom att registrera dig som blodgivare när Region Östergötland ställer upp sin blodbuss i anslutning till Hagatorget.
    • 840 liter vatten till dagens matlagning kommer levereras av Nodra, från Norrköpings kommun. Personal från Söderköpings kommuns V/A-avdelning kommer finnas på plats för att besvara eventuella frågor, så passa på att lära dig mer om olika typer av dricksvattenkriser samt vad du själv kan göra för att förbereda dig. Ta gärna med egen vattendunk/ kärl om du vill passa på att fylla upp dessa.
    • Under dagen kommer instruktörer från Smart Bevakning att hålla en information och uppvisning i HLR; Hjärt-och Lungräddning samt hur du ska agera vid en större blödning.
    • Räddningstjänsten Östra Götaöland genomför en praktisk och teoretisk brandutbildning för dagens besökare samt går igenom grundläggande viktig livräddningskunskap.
    • Det kommer även finnas möjlighet för besökare att testa lägga förband samt prata akutsjukvård med personal på plats.

    Söndag 28:e september

    • Gudstjänst i Gårdeby kyrka med totalförsvarstema, startar klockan 11:00.

    Övriga aktiviteter denna vecka

    • Hela veckan genomförs informationskampanjer i lokala näringslivet kring vikten av en egen hemberedskap. Du kan se vilka företag som medverkar i årets kampanj längre ner.
    • Stinsen kommer under Beredskapsveckan dela ut broschyrer och informationsmaterial om krisberedskap samt fronta med ett bord med böcker om detta ämne till sina besökare.
  • Totalförsvar innebär att hela samhället ska hjälpas åt att skydda Sverige att stå emot allvarliga hot, i fredstid, kris och krig. Det betyder att alla i Sverige har en roll – myndigheter, företag och privatpersoner.

    Du är en del av Sveriges totalförsvar om du är svensk medborgare, eller om du är utländsk medborgare som bor i Sverige. Det innebär att från det år du fyller 16 år till och med det år du fyller 70 år, måste du bidra till totalförsvaret vid krigsfara och krig.

    Totalförsvaret består av två delar:

    • Militärt försvar är vår Försvarsmakt som består av soldater, flyg, fartyg och andra militärer. De ska skydda vårt land mot attacker.
    • Civilt försvar är alla andra delar av samhället, till exempel sjukvård, polis, elförsörjning, företag, kommuner och vanliga människor. De ska se till att samhället fungerar även i kris eller krig.

    Det handlar om dig och mig. Tillsammans skyddar vi Sverige.

  • Vad kan du som enskild medborgare göra utöver att ha hemberedskap? Du kan spela en viktig roll i den civilia beredskapen i en frivlligorganisation. Människor som engagerar sig frivilligt är en viktig resurs i samhällets krisberedskap.

    Det finns olika typer av organisationer som har olika uppdrag och ansvar, men även andra som kan vara värdefulla i en kris beroende på vad som hänt. Till exempel Frivilliga flygkåren, Sveriges bilkårer, Röda korset, olika trossamfund, idrottsklubbar och boendeföreningar. Vill du engagera dig kan du läsa mer här:

  • Vi kommer även i år arbeta med att utöka vårt samarbete med det lokala näringslivet. Nedan kommer vi presentera de företag som medverkar i årets kampanj med oss. De kan hjälpa dig med tips på saker du kan behöva ha hemma vid en kris. Ficklampor, mat med lång hållbarhet, vattendunkar, pannlampor, stormkök, första hjälpen kit, medicin, batterier med mera - du kommer kunna köpa det mesta du behöver.

  • Kul att du är intresserad av att vara med! Tillsammans kan vi hjälpa kommuninvånarna att höja sin egen hemberedskap och samtidigt bidra till att öka vår gemensamma motståndskraft i samhället.

    Det här vill vi ha hjälp med

    Vårt mål är att öka medvetenheten hos våra kommuninvånare om att det är hög tid att sätta igång om man inte redan har en god hemberedskap. För att underlätta för dem att påbörja sitt arbete vill vi ha din hjälp! Vi kommer publicera alla företag som vill vara med i kampanjen på denna sida så att man som kommuninvånare vet vart man kan vända sig under beredskapsveckan för att göra sina inköp och börja bygga upp sitt eget lager med bra att ha produkter.

    Det du som företag behöver göra är att skylta vid till exempel ingången och i butiken, vid den plats där du väljer att lyfta fram produkter som är bra att ha till sin hemberedskap med affischer som MSB tar fram och levereras av oss. Tanken är inte att ni ska ska behöva köpa in något extra lager med produkter utan att ni helt enkelt lyfter fram de varor ni redan har hemma i butiken. Kampanjen är inte heller förenad med någon extra kostnad för att få vara med.

    Vi kommer att börja dela ut affischer några veckor innan kampanjen börjar. När vi kommer med affischerna hjälper vi er gärna att se över vilka varor som kan vara aktuella för just er att lyfta fram lite extra.

    Frågor och funderingar

    Har du några frågor eller funderingar kring kampanjen, eller är intresserad av att vara med så tveka inte att kontakta vår ansvarige projektledare, beredskaps- och säkerhetssamordnare Desireé Blichfeldt. 

    E-post: desiree.blichfeldt@soderkoping.se

  • Livsmedelsbutiker

    • Hemköp
    • Willys
    • Ica Supermarket

    Byggvarukedjor/ Butiker

    • Dollarstore
    • K-Bygg Djurbergs
    • Byggmax

    Drivmedelsföretag

    • Cirkle K
    • Shell

    Apotek

    • Kronans apotek 
    • Apotek Hagatorget

    Bibliotek/ Bokhandel

    • Stinsen
    • Söderköpings Bokhandel & Antikvariat

    Vill du vara med?

    Här nedan hittar du information till dig inom näringslivet som vill delta i kampanjen.

  • Förslag på krislåda

    Förslag på innehåll i en krislåda:

    Nödradio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller

    Pannlampa + batterier

    Värmeljus och tändstickor

    Filtar/ Nödfilt och varma kläder

    Våtservetter

    Powerbank till mobilen

    Plåster samt tillbehör för sårskötsel

    Sanitetspåsar/ sanitetsprodukter

     

    Övrigt som är bra att ha hemma:

    Mat som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys

    Uppfyllda vattendunkar med tappkran, godkänd för dricksvatten 

    Bränsledunk med drivmedel i

    Liggunderlag/ sovsäck

    Grill/ Muurikka

    Stormkök

    Kol/ Gasol

    Tändvätska och tändare

    Betalkort och kontanter - i blandade valörer

    Pass och id-handlingar

    Kontaktlista - utskriven papperslista med uppgifter till dina närmast anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, skolan, elleverantören och sjukvården.

    Försäkringsbrev och eventuella vaccinationskort

    Läkemedelslista/ recept

    Husapotek med det viktigaste för dig och din familj, viktiga mediciner

     

Recept på krismat

  •  4 portioner

    1 lök hackad
    3 klyftor vitlök hackad
    1 Morot finhackad
    1 Palsternacka finhackad
    ¼ Rotselleri finhackad
    3 msk tomatpuré
    1 förpackning Krossade tomater
    2 dl Stora vita bönor
    Kalvfond
    Brynt lök fond
    3 grillade paprikor från burk i stora bitar
    3 ölkorvar

    Kryddor:
    Paprikapulver
    Spiskummin
    Chiliflakes
    Balsamvinäger

    Fräs lök, vitlök, morot, palsternacka och rotselleri.

    Tillsätt tomatpuré, låt fräsa lite till.

    Häll i krossade tomater, fond och kryddor. Låt koka ihop. Tillsätt ölkorv och paprika mot slutet.

    Smaka av.


    Servera med tortillabröd, lite kålsallad, picklad rödlök och en vitlöksmajonnäs.

  • 4 portioner
    Kan innehålla spår av gluten kolla på påsen med färsen annars är den helt glutenfri, vegetarisk, och mjölkfri.

    1 dl torkad sojafärs (har en extremt lång hållbarhet, men det går att använda något annat substitut ifall det tar slut såsom linser, ärter eller animaliska produkter)
    1 lök (kan vara all sorts lök, torkad, konserverad eller färsk)
    500 gr morot 
    500 gr vitkål 
    2 pkt krossade tomater 
    1 msk tomatpuré 
    1 pkt risnudlar (risnudlar är helt glutenfria och är väldigt smidiga att använda då man inte behöver koka dom innan man lägger i den i muurikkan. Man behöver bara lägga dem i blöt.)
    Grönsaker vid säsong. (det kan vara vad som helst så länge det ger näring och god smak i såsen man kan till exempel riva ner broccoli eller blomkål)
    0,5 l Vatten, vid behov ha mer i.
    Olja för att steka med.
    Kryddor och örter, till exempel oregano, spiskummin, svartpeppar, cayennepeppar, paprikapulver och salt förstås.)
    1 kub Grönsaksbuljong 

    Först sätter man nudlarna i blöt, vattnet ska täcka nudlarna. Dom kokar färdigt i kastrullen.
    Det andra man gör är att riva grönsakerna grovt, desto mer grönsaker desto bättre, sedan fräser man dom mjuka och så har man i tomatpuré som man låter rosta tillsammans med dom rivna grönsakerna.

    Efter det så häller man i vatten och krossade tomater vilket man tar upp till kokpunkten. Efter det så kryddar man med örter, kryddor och buljong. 

    Ha i sojafärsen och koka det. Detta kan koka under en längre period utan problem, men håll koll på grytan så den inte bränns.

    När det börjar bli dags för servering ha i nudlarna så att dom hinner bli mjuka i såsen men var beredd på att hälla i mer vatten då det kan lätt bli för tjockt. Smaka hela tiden för att se till att smaken sitter!

    Servera med en valfri god, helst hållbar sallad.

    Det viktigaste med det här receptet tyckte vi var att den var så versatil, allting har en god och bra långbarhet. Allting går att förvara i rumstemperatur och rätten är väldigt allergivänligt.

     

  • 4 portioner

    4 port havreris
    1 gul lök
    1 msk olja
    1 vitlöksklyfta eller 1msk vitlökspulver
    1 tsk curry
    1 tsk torkad ingefära eller 3msk färsk ingefära
    2 msk tomatpuré
    400 ml kokosmjölk
    2 1/2 dl vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 dl torkade röda linser
    1 tsk sambal oelek
    200g morötter
    200g vitkål
    salt
    peppar

    Gör så här

    Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

    Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morot. Strimla vitkål. Fräs vitlök, curry, ingefära och tomatpuré i oljan i en gryta. Tillsätt vitkål, morot, lök och fräs det en stund tillsammans med kryddorna.

    Rör i kokosmjölk, vatten, smulad buljongtärning, linser och sambal oelek. Låt koka ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Späd eventuellt med mer vatten.

    Smaka av grytan med salt och peppar.

    Servera grytan med ris eller andra gryn.