Stöd och Omsorg

Hem / Stöd och Omsorg / Äldreomsorg / Måltidsverksamheten

Måltidsverksamheten

I Söderköpings kommun har vi duktiga kockar och biträden som med ett stort engagemang vill bjuda sina gäster på god och vällagad mat. Alla grytor, soppor, gratänger, såser, pastasåser och potatismos lagar vi själva från grunden och till äldreomsorgen gör vi ofta egna färsbiffar, bakar egna tårtor och annat gott. Menyn utvärderas och utvecklas kontinuerligt för att möta våra gästers behov och önskemål. Vi vill sprida matglädje då vi vet att aptit och matlust är väldigt viktigt för livskvaliteten.

  • Måltidsverksamheten har cirka 50 anställda och serverar dagligen ungefär 3 000 måltider.

    Maten lagas i åtta tillagningskök, varav fem finns i tätorten: Storängsköket, Ramunderskolans kök, Nyströmska skolans kök, Solängens förskola kök och Skönberga förskola kök. Övriga kök finns på Stenbrinken i St Anna, Aspgården i Östra Ryd och i Västra Husby skola. Från tillagningsköken transporteras maten till enheter som har mottagningskök.

  • Här är några exempel på hur vi väljer livsmedel baserat på vår måltidsplan:

    • Vi strävar efter att öka andelen lokalproducerade livsmedel.
    • Den fisk vi serverar ska i så stor utsträckning som möjligt vara MSC-märkt.
    • Just nu är 27% av våra livsmedelsinköp ekologiska.
    • Vi handlar så mycket frukt och grönt som möjligt efter säsong.
    • Kaffe, te, kakao och bananer ska vara etiskt märkta.
    • Animaliska livsmedel ska vara producerade med god djuromsorg och uppfylla upphandlingsmyndighetens kriterier.
    • Ägg ska komma från frigående höns utomhus.
    • Fortsätta utveckla menyerna med viltkött från trakten.
  • Måltidsplanen är vårt styrdokument för hur vi ska arbeta kring mat och måltider. Syftet med planen är att skapa möjligheter till alla kommunens matgäster att äta en god, näringsriktig och vällagad måltid i en trevlig miljö. Den tar också upp ämnen som livsmedelsval, hållbarhet och matsvinn.

    Klicka här för att läsa måltidsplanen...

     

  • Så här jobbar vi med matsvinn

    Matproduktion orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Det är betydligt bättre för miljön om den mat som kastas aldrig hade behövt tillagas. Därför arbetar vår måltidsverkamhet tillsammans med våra förvaltningar för att minska matsvinnet.

    Vi väger vårt svinn varje dag på våra förskolor och skolrestauranger vi mäter också hur mycket mat som gått åt, då kan vi se hur mycket varje barn/elev ätit i genomsnitt. På så sätt kan vi anpassa våra menyer till våra matgäster.

    Målet är att maten ska hamna i magen, inte i soptunnan!

  • Kommunen upphandlar livsmedel enligt LOU (Lagen om Offentlig Upphandling).

    I dagsläget är vår huvudgrossist Martin & Servera. Vi har också avtal med AB Kulls chark i Norrköping där vi handlar färskt kött och chark och Gyllen Linds bageri i Linköping där vi köper färskt bröd.