Visit Söderköping - turism

Sova ute

Vad slår en natt utomhus? Med mörkret som omfamnar dig och stjärnorna som gnistrar på himlen.
Passa på att nyttja naturens resurser innan vintern kommer, men det finns lite att tänka på så att naturen fortsätter vara lika inbjudande för alla.

I Sverige har vi vår suveräna Allemansrätt, grundregeln i allemansrätten är: inte störa, inte förstöra. Lämna platsen som du fann den eller allra helst, ännu bättre! Ta med allt skräp när du lämnar platsen, så det inte förstör naturen eller gör djuren sjuka.

Du får tälta en eller ett par nätter ute i naturen eller på någon annans mark. Men du får inte slå upp tältet så nära ett hus att du riskerar att störa dem som bor där. Om du vill tälta med en grupp, eller vill stanna flera nätter, fråga markägaren först.

Slå upp tältet på tålig mark och inte på betesmark, jordbruksmark eller i en plantering. I naturreservat gäller särskilda regler och i allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Läs på anslagstavlor i området om vad som gäller.

På flera platser finns det timrade vindskydd, där det ofta också finns anlagd eldplats. Rulla ut ditt liggunderlag och din sovsäck och njut av ditt luftiga natthärbärge. I vår närhet hittar du till exemple fin vindskydd i Albogaskogen, vid Kulla, sjön Trasken och vid sjön Strolången.

Det finns även lite lyxigare vindskydd, om man hellre vill ha det. På Örnvikens camping, Olofstorps lantgård och Kanalmagasinet Mem hittar exempel på sådana glampingvindskydd. 

Tips på hur du gör dina toalettbesök, var man placerar tältet på bästa ställe, hur man packar, var man gör av skräp, om man går vilse, hur man tänder bästa lägerelden. Och dessutom en massa goda recept för utomhusaktiviteten har Friluftsfrämjandet samlat i en Sova-ute- guide. Varsågod, här är den:

sova-ute-guiden-2019_190603.pdf (friluftsframjandet.se)