Kommun och Politik

Hem / Kommun och Politik / Politik och Beslut / Nämnder och fullmäktige

Kommunens politiska organisation

Klicka här för större bild på den politiska organisationen

I Söderköping väljs 39 politiker samt 25 ersättare att sitta i Kommunfullmäktige och styra kommunens arbete. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar om kommunalskatt, verksamheternas budget och övergripande planer av olika slag.

Fullmäktige sammanträder 8-9 ggr per år, undantaget juli och augusti, i Kommunhusets aula. Vilka ärenden som ska behandlas annonseras ut i dagstidningarna cirka en vecka i förväg, samt här på hemsidan. Ärendelistan med de handlingar som hör till, finns i sin helhet på Kommunhuset och i Stinsen, Margaretagatan 19. Mötesprotokollen finns tillgängliga på Stinsen, Kommunhuset och här på hemsidan. Alla sammanträden i fullmäktige är öppna för allmänheten.

  • I en kommun som är en enda valkrets fördelas mandaten mellan partier som anmält sitt deltagande eller anses ha anmält sitt deltagande i valet och som fått minst 2 procent av rösterna i kommunen.

    Mandatfördelningen i kommunfullmäktige för mandatperioden 2022-10-15 tll 2026-10-14.

    Majoriteten i kommunfullmäktige består av Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna

    Parti  och antal platser

    Moderaterna, 9 platser
    Socialdemokraterna, 8 platser
    Sverigedemokraterna, 8 platser
    Centerpartiet, 4 platser
    Kristdemokraterna, 3 platser
    Liberalerna, 2 platser
    Söderköpings initiativet, 2 platser
    Vänsterpartiet, 2 platser
    Miljöpartiet de gröna, 1 platser

  • Kontaktuppgifter till nämndernas politiker finns under respektive nämnd längre ner på sidan, under knappen Underliggande sidor. Du kan också söka efter kontaktuppgifter till alla förtroendevalda i vårt e-diarium.

    Sök i e-diarium

    Så här söker du efter kontaktuppgifter till förtroendevalda:

    1. Gå till kommunens e-diarium.
    2. Öppna rullistan under Informationstyp, välj Förtroendevalda.
    3. I rullistan "Nämnd" väljer du i vilken nämnd du vill söka. 
    4. I rullistan Parti kan du välja i vilket parti du vill söka.
    5. Klicka på knappen SÖK.

     

  • Så går ett möte till i kommunfullmäktige

    Här kan du läsa hur ett sammanträde i kommunfullmäktige går till.

    1. Ett sammanträde i kommunfullmäktige börjar med upprop av vilka ledamöter som är närvarande. Den första timmen behandlas interpellationer. Alla ledamöter får delta i debatten. Vid en interpellationsdebatt fattas inga beslut.

    2. En ledamot i kommunfullmäktige kan också lämna in en skriftlig fråga till ordföranden i en nämnd eller ett bolag. När denna fråga behandlas får enbart den som ställt frågan och den som ska svara delta. Inte heller denna debatt leder till något beslut.

    3. Därefter är det dags att ta upp de ärenden som fullmäktige ska besluta om. I debatten kan alla ledamöter delta. En typ av ärenden är motioner. Motion är ett skriftligt förslag som lämnats in av en eller flera ledamöter i kommunfullmäktige.

    4. Fullmäktige kan besluta att ett ärende ska bordläggas. Det betyder att fullmäktige skjuter upp att ta beslut i ärendet. Ärendet ska då tas upp i oförändrat skick vid nästa sammanträde. Ärendet kan även återremitteras. Frågan ska då utredas ytterligare innan fullmäktige fattar beslut.

    5. För att kunna fatta beslut i ett ärende måste en majoritet av ledamöterna rösta ja till förslaget. Sedan ska beslutet genomföras. Det sker genom att det lämnas vidare till en nämnd i kommunen. Det är tjänstepersonerna på nämndens förvaltning som får i uppdrag att utföra beslutet. 

    Kommunfullmäktiges sammanträden är offentliga 

    Kommunfullmäktiges sammanträden är offentliga. Det betyder att vem som helst får komma och lyssna. Du är välkommen att lyssna på plats eller följa kommunfullmäktiges sammanträden via webb-tv.

    Ordföranden leder fullmäktiges sammanträden och ansvarar för ordningen vid sammanträdena. Ordförandens ansvar för ordningen gäller både åhörare, ledamöter och ersättare.

    Ordföranden får visa ut den som uppträder störande och inte rättar sig efter tillsägelse. 

    Vem har rätt att yttra sig under kommunfullmäktiges sammanträde?

    Endast ledamöter och tjänstgörande ersättare har yttranderätt under kommunfullmäktiges sammanträden. Allmänheten har inte yttranderätt och demonstrationer är inte tillåtna i sessionssalen. 

    Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat sätt stör eller försöker hindra ett  fullmäktigesammanträde kan detta föranleda ansvar för ”störande av förrättning”, enligt 16 kap. 4 § brottsbalken. 

  • Kommunfullmäktige

    Kommunfullmäktiges sammanträden är alltid öppna för allmänheten. Enligt lag måste kommunen dessutom informera sina kommunmedlemmar om tid och plats för dessa sammanträden. Det gör på kommunens digitala anslagstavla.

    Kommunstyrelsen och nämnderna 

    Huvudprincipen i kommunallagen är att kommunstyrelsens och nämndernas sammanträden ska hållas bakom stängda dörrar. Kommunerna har dock rätt att avgöra om de ändå ska vara öppna. I Söderköpings kommun har sådant beslut fattats. 

    I kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, servicenämnden och samhållsbyggnadsnämnden är informationer öppna för allmänheten. Den del av sammanträde där kommunstyrelsen eller nämnden fattar beslut är inte öppen för allmänheten. 

    Socialnämnden, sociala myndighetsutskottet, samhällsbyggnadsnämndens myndighetsutskott och överförmyndarnämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten.

    Vad innebär öppna sammanträden?

    Ett öppet sammanträde innebär att allmänheten kan komma och lyssna på kommunstyrelsens eller nämndens överläggningar. En besökare har däremot inte rätt att yttra sig vid sammanträdena.

    Undantag från öppenheten

    Handläggning av ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild eller ärenden som omfattas av sekretess ska alltid hållas bakom stängda dörrar. Om sådana ärenden behandlas under ett annars öppet möte måste allmänheten lämna lokalen. Oftast förläggs sådana ärenden sist under sammanträdet. Det framgår också av kallelsen till sammanträdet vilka ärendepunkter som inte är öppna.